Areenalla käyneellä koiralla täitä!

Yhdeltä Musti ja Mirri Areenalla käyneeltä koiralta on löydetty täitä. Hallilla kävijöiden olisi hyvä tarkastaa omat koiransa. Jos täitä löytyy, ne tulee häätää asianmukaisesti ja hallilla käynti on kielletty kunnes hoito on ohi. Mikäli täitä löytyy, siitä pyydetään myös ilmoittamaan Hukka-Hallille, jotta pystymme seuraamaan onko kyse yksittäisestä tapauksesta vai onko ongelma laajempi.

Koiran täi

Koiran täi (Linognathus setosus) on yleisin koiran ulkoloinen Suomessa. Koiran täi aiheuttaa koirassa kutinaa, hilseilyä ja raapimisesta ihovaurioita. Koska täit tarttuvat koirasta toiseen, täitartunnasta kannattaa kertoa koiran ulkoilukavereille, jotta kaikki tartunnan saaneet tulisi hoidettua yhtä aikaa. Ihmiseen koiran täi ei tartu.

Koiran täi käyttää ravinnokseen koiran verta, kun taas täitä muistuttava väive (Trichodectes canis) hyödyntää ravinnokseen ainoastaan ihon eritteitä. Koiran väive on harvinainen Suomessa.

Täit ja niiden munat eli saivareet ovat pienikokoisia, mutta nähtävissä paljaalla silmällä. Todennäköisimmin täitartunnan saa varmistettua tarkistamalla koiran pään, korvien ympäristön ja eturinnan.

Koiran täit voi häätää apteekista saatavilla reseptivapailla ulkoloishäätövalmisteilla. Täi ei selviä hengissä koiran elimistön ulkopuolella joten ympäristön erityistä käsittelyä ei tarvita.

http://www.elainlaakariin.fi/koiran-ulkoloiset-koiran-punkki-koiran-tai-koiran-kirppu/